11 Mart 2015 Çarşamba

" Gateway of the Mind "

1983 yılında aşırı derecede dindar olan bilim insanları gizli bir tesiste uçuk bir deney yaptılar. Teorilerine göre duyu organlarıyla ve uyaranlarla bağlantısı kesilen bir insan Tanrının varlığını algılayabilirdi.

5 duyu organının sonsuzluğun farkında olan kısmımızı perdelediğine inandılar, ve onlar olmadan insanın düşünce yoluyla Tanrı ile iletişim kurabileceğine. Uğruna yaşayacağı hiçbir şey kalmadığını söyleyen yaşlı bir adam onların tek gönüllü kobayıydı. Onu tüm hislerinden arındırmak için yaptıkları operasyonla bilim insanları, adamın beynine giden tüm sinirleri kestiler. Denek kaslarına olan bağlantısına hala sahip olsa da, göremiyor, duyamıyor, koklayamıyor, hissedemiyordu. Dış dünyayla iletişim kurmak, hatta dış dünyayı hissetmesi için bile hiçbir yol yoktu. Düşünceleri ile baş başaydı.

Denek kendisi bile duyamazken kafasının içindekileri karışık,peltek bir şekilde anlatırken bilim insanları onu gözlemledi. 4 günden sonra denek kafasının içinde sakin, anlaşılmaz sesler duyduğunu söyledi. Bunun psikozun* bir başlangıcı olduğunu varsayarak adamın dediklerine dikkat ettiler.

2 gün sonra denek ölü karısının onunla konuştuğunu söyleyerek ağlamaya başladı, ve üstelik o da onunla konuşabiliyordu. Bilim insanları şaşırmışlardı, ancak denek hepsinin ölü akrabalarının isimlerini sayıncaya kadar ikna olmamışlardı. Denek, sadece bilim insanlarının ölü eşlerinin ve ailelerinin bilebileceği özel bilgileri söyledi. Bu noktada, bilim insanlarının büyük bir kısmı deneyi terk etti.

Ölülerin söylediklerini ilettiği 1 haftadan sonra denek seslerin acı verici olduğunu söyleyerek sıkıntılı bir ruh haline girmeye başladı. Uyandığı her anda, bilinci onu rahat bırakmayı reddeden yüzlerce ses tarafından bombardımana tutuluyordu. Kendini sürekli duvarlara vurarak acıyı hissetmeye çalışıyordu. Bilim insanlarına sakinleştirici için yalvardı, böylece uyuyarak o seslerden kaçabilirdi. Bu yöntem 3 günlüğüne çalıştı, ardından kabuslar geldi. Denek rüyasında sürekli olarak ölüleri gördüğünü söylüyordu.

Sadece 1 gün sonra, denek çığlık atmaya ve artık işlevsiz olan gözlerini pençelemeye başladı, fiziksel dünyadan bir şey hissetmeyi umuyordu. Artık histerik bir hale gelmiş olan denek, ölülerin düşmanca bir şekilde cehennemden ve dünyanın sonundan bahsettiğini söyledi. Ardından 5 saat boyunca aralıksız bir şekilde "Cennet yok, bağışlanma yok."  diye bağırdı. Onu öldürmeleri için defalarca kez yalvardı, ama bilim insanları onun Tanrıyla iletişime çok yaklaştığına ikna olmuşlardı.

Başka bir gün daha geçtikten sonra, denek tutarlı cümleler kuramamaya başladı. Delirmiş görünüyordu, kolundaki etleri ısırarak koparmaya başladı. Bilim insanları test alanına koştular ve kendisini öldürmesini engellemek için onu masaya bağladılar. Bir kaç saat daha bağlı kaldıktan sonra, denek kıpırdanmayı ve çığlık atmayı kesti. Gözyaşları yüzünden akarken sessizce tavana baktı.

2 hafta boyunca ağladığı için su kaybına uğrayan deneğe takviye yaptılar. Bir süre sonra, denek kafasını çevirdi, kör olmasına rağmen bilim insanlarından biriyle doğrudan göz bağı kurdu. Ve:

"Tanrıyla konuştum, ve o bizi terk etti." diye fısıldadı, ardından hayati işlevleri durdu.

Ölüm nedeni bulunamadı.

Yukarıdaki çalışma; 2000: Dr G.F, Nöroloji Departmanı, [Hastane adı gizli tutuluyor] , San Francisco, CA. Ana beyni hedef alan dejeneratif hastalıklar ve bilişsel gerilik ölülerin "halüsinasyonlarına" neden olur. Hedef hücrelerin ölmesi ve hastalık yüzünde beyne yayılan kimyasallar koku duyusuun kaybolmasına yol açıyor. Hastalığın nedeni bilinmiyor. Halüsinasyonlar hastaların %39.8'inde görüldü, bu hastalar üç kategoriye ayrılıyor: Varlığı hissetme (bir insanın), yan geçit (genelde bir hayvanla ilgili) veya ilüzyonlar. Hastaların %25.5'inde (İzole olanların %14.3'ünde) görüntülü halüsinasyonlar gözlendi. Hastaların %22.2'sinde (İzole olanların %9.3'ünde) sesli halüsinasyonlar görüldü. Hastaların %9.7'sinde (İzole olanların %2.3'ünde) aynı halüsinasyonlar görüldü. Çalışmaya San Francisco,CA. 2003-şimdi devam ediliyor.


Ç.N:
Psikoz: Geçici olarak gerçeklerden kopmak.
Onu bunu bilmem de...hiçbir şey hissedememek korkunç olurdu. Ben kendi düşüncelerimle 5 dakika baş başa kalsam çıldırıyorum o_O 
Bunu çevirirken rahatsız oldum ama sanırım bir CP'nin yapması gereken de bu :D 

43 yorum:

  1. Tüylerim diken diken oldu

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. İlk okuduğum anda bile ekrana bir kaç saniye boş boş bakmama neden olmuştu *-*

      Sil
  3. Teşekkür ederim ^^
    Bu dünyaya gelme nedenimiz pek çok alt dala yönelecek olsa da bunları düşünmek hem insanı yoruyor hem de bir noktadan sonra paranoyak yapıyor :D

    YanıtlaSil
  4. Vay canına gerçekten çok farklı ve etkileyiciydi... Yani okumayı bitirince dakikalarca ekrana öylece baktım... Cidden harika, çeviri için gerçekten çok teşekkürler rei ^^

    YanıtlaSil
  5. Belki de en sevdiğim pasta oldu :D Teşekkürler Rei ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu paylaşırken biraz çekinmiştim ama beğenilmesi güzel ^^

      Sil
  6. Ben bunu bir yerde okumuştum ama İngilizce olduğu için pek bir şey anlamamıştım. Burada görünce heycanlandım "Acaba o mu ?" diye. Cidden aynısıymış. Çevirdiğin için çok teşekkür ederim Rei. Gerçekten mükemmel.

    YanıtlaSil
  7. Yazdıklarının hepsi süper de ben Jeff ve Lui ye bayılıyorum :3 ♥ :D

    YanıtlaSil
  8. O değilde ben su içirken okuyodum bi anda tüylerim diken diken oldu tam suyu yuttum boğazıma takıldı la :D Ve yine süperdi rei :D aslında gerçek adını biliyorum ama rei daha hoş geliyo -,*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen deyince hatırladım da, gerçek adımı yazdığım yorumu silmem gerek o_O

      Sil
    2. Aynen :D o.O O.o :D

      Sil
  9. Rei sen gerçek ismini yoruma mı yazdın O-O Ben neden bilmiyorum *-* Kesin yorumları okumaya üşendiğim için görmedim kesin -_-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek ismimi sevmediğim için bilmen o kadar da önemli değil :D

      Sil
    2. Gerçek ismin çok güzel bence :D senin adında birsürü arkadasım var :D

      Sil
    3. Sevmeme nedenlerimden biri de o zaten :D
      Klasik bir isim :/

      Sil
    4. Benimki klas :d yanlislikla asagiya yazdim da sena ne bicim isim ya :d

      Sil
    5. Bence o kadar da klasik değil :D

      Sil
    6. Bence de senin ki klasik degil :dd hatta ismimi suan secebilsem senin adini filan koyardim heralde :D

      Sil
    7. Ya ben zaten kendi ismimi söylerken bir garip oluyorum :D

      Sil
    8. Garipsin :D

      Sil
    9. Ismin ne ki? ve evet katılıyorum sena çok klasik bir isim benim ismimde sena 2. Ismim o yüzden hep diğerini kullanıyorum nereye gitsem karşıma bir sen çıkıyor

      Sil
    10. Benim ismim yasak konu *-*
      Şaka yapıyorum yasak konu falan değil ama sevmiyorum yani, biri sorunca keçi inadı yapıyorum söylememek için :D

      Sil
  10. Oha Ölüp Yeniden Dirildim Rei :) Ellerine Sağlık :))

    YanıtlaSil
  11. Cidden oha dedim tüylerim diken diken oldu ama her zamanki gibi çok güzeldi :3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüylerim diken diken oldu bu gerçek olaymıdır acaba bide teşekkürler bu yayın çok güzel ^-^

      Sil
    2. Okuduğun için teşekkürler ^o^
      Açıkçası bu gerçek midir bilmiyorum ama eminim bir noktada gerçeklik payı da vardır :3

      Sil
  12. ben deneyebilirdim sanırım...

    YanıtlaSil
  13. Oha harikaydı cidden okuduktan sonra gözlerimi kapatamadım (uyumam gerekiyordu) böyle şeyler olcak diye

    YanıtlaSil
  14. Benim bildiğim kadariyla gerçek bir şey bu çünkü bunu ilk ingilizce okudum ve diken gibi oldum birden sonra araştirmaya karar verdim ve bir yerden sonra artik benim psikoloji iflas :D cp gayet güzel çeviri de öyle eline sağlik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ^^
      Geç cevap için kusura bakma bazen yorumlar arada kayboluyor :/

      Sil
  15. *öksürerek* guzel.. bir cp...cevirdigin... icin TSK
    .... cok korktum.. ama...hakiki... cp... bu ay sonunda oksuruk gitti

    YanıtlaSil
  16. Gerçek olmadığını kanıtlayan bir şey var o yollar kesilince sakinleştirci etki etmez

    YanıtlaSil
  17. Elinize aklinıza sağlık baya yazmışsınız oku oku bitmedi :) özellikle geceleri okuyup kendime işkence etmeyi seviyorum

    YanıtlaSil

Yorum yaparken kaba veya küfürlü bir dil kullanmaktan çekinirseniz sevinirim ^^